03 grudnia 2011

ROLADKI Z INDYKA



Poniższy przepis na roladki indycze z zielonym pesto i suszonymi śliwkami to moim zdaniem ciekawa alternatywa dla kotletów z piersi indyka czy kurczaka. Zajmuje nawet mniej czasu niż panierowanie, a mięso jest pieczone czyli zdrowsze. Po wielu latach bezmięsnych uczę się takich potraw i choć nie znam ich jeszcze zbyt wiele to ta z pewnością zadomowi się na moim stole :)

SKŁADNIKI

  • PIERŚ Z INDYKA pokrojona tak jak na kotlety
  • PESTO
  • SUSZONE ŚLIWKI
  • CUKINIA
  • SÓL, PIEPRZ, OLEJ
  • WYKAŁACZKI

JAK?

1. Mięso nieco rozbić gładką częścią młotka, osolić, popieprzyć. Posmarować z jednej strony pesto. Nałożyć 2-3 śliwki, zawinąć i spiąć wykałaczką.
2. W naczyniu żaroodpornym rozsmarować łyżeczkę oleju, ułożyć na dnie plastry cukinii. Na to roladki.
3. Pieczenie: ok.190 stopni, termoobieg, pod przykryciem, pół godziny. Pod koniec pieczenia zdjęłam przykrycie i przełączyłam na górną grzałkę.




3 komentarze:

  1. Z pesto jeszcze nie próbowałam, ale wygląda bardzo zachęcająco :)

    Serdecznie zapraszam:
    www.amatorskiegotowanie.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem co w tym tygodniu robię na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hmmm, śliwki i pesto, nie spotkałam jeszcze takiego połączenia, ale może być bardzo ciekawe :)

    OdpowiedzUsuń