OK, ściśle mówiąc miało trochę cukru - posypka na wierzchu, ale w środku ani grama i z powodzeniem można je zrobić bez pudru, posypując np. kakao lub dekorując owocami.
Przepis znalazłam na forum dla diabetyków. Oczywiście nagięłam go do swojego stanu lodówki. Nie spodziewałam się żadnej rewelacji, właściwie to miałam jedynie nadzieję, że to będzie jadalne. Okazało się, że ciasto jest obłędnie dobre ;) Zapach surowego przyprawia o motylki w brzuchu, zapach podczas pieczenia wymiata wszelkie bożonarodzeniowe olejki i świeczki, a smak, szczególnie o tej porze roku, rozkłada na łopatki. Chce się więcej i więcej... a że 'ciasto bez cukru' to hamulce niestety puszczają zupełnie... :)
SKŁADNIKI
- OPAKOWANIE MROŻONYCH WIŚNI
- 2 GRUSZKI, obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę
- 1 POMARAŃCZA - starta skórka i wyciśnięty sok
- 100g MIGDAŁÓW, zmiksowanych/posiekanych
- ok. 150g MĄKI TORTOWEJ + 2 łyżeczki PROSZKU DO PIECZENIA
- 75g MARGARYNY
- 2 JAJKA
- OLEJEK WANILIOWY
1. Wymieszać składniki suche (mąka, proszek, migdały). Dodać mokre (skórka i sok pomarańczy, ubite ze szczyptą soli jajka, posiekana margaryna, kilka kropel olejku). Dokładanie wymieszać.
2. Do masy dodać owoce. Całość wyłożyć do wysmarowanej margaryną formy. Piec ok.45 min aż ciasto będzie zwarte.
3. Jak ktoś się cukru nie lęka, można przed pieczeniem posypać po wierzchu łyżeczką cukru trzcinowego.
2. Do masy dodać owoce. Całość wyłożyć do wysmarowanej margaryną formy. Piec ok.45 min aż ciasto będzie zwarte.
3. Jak ktoś się cukru nie lęka, można przed pieczeniem posypać po wierzchu łyżeczką cukru trzcinowego.
A jaka średnica foremki?
OdpowiedzUsuńNie ma to znaczenia :)
OdpowiedzUsuń