Ten przepis zainteresował mnie z dwóch powodów: po pierwsze uwielbiam migdały, a po drugie to ciekawe 'ciasto' nie zawiera mąki ani cukru :)
SKŁADNIKI
- 150g płatków migdałowych
- 400g migdałów całych
- 3 łyżki kakao
- 100g rodzynek
- 150g masła
- sok z połówki cytryny (w oryginale z całej, ale moim zdaniem to za dużo)
- 3 łyżki miodu
JAK?
1. Migdały namoczyć na noc. Następnie zalać na chwilę wrzątkiem, odcedzić i obrać.
2. Rodzynki namoczyć na godzinę przed rozpoczęciem pracy.
3. Najpierw przygotowujemy ciemny spód: miksujemy płatki migdałowe, dodajemy kakao, rodzynki i 50g masła, miksujemy ponownie, wykładamy na spód tortownicy o średnicy 20-22cm, wstawiamy do lodówki.
4. Biała warstwa: obrane całe migdały miksujemy, dodajemy sok z cytryny, miód i 100g masła, miksujemy ponownie. Masę wykładamy na kakaowy spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
5. Całość można przed podaniem udekorować płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz