30 kwietnia 2014

DENVER OMELETTE


Na tej Alasce to na śniadanie tylko jajka i jajka! Kolejny przepis to prosta propozycja na klasyczny omlet z dobrze dobranymi dodatkami. Na śniadanie mistrzów. Przepis by Mrs. Whirlwind, Mama milczącej recepcjonistki Marilyn.

Panie miały ze sobą raczej trudną relację. Marilyn wkurzały pomysły matki, na przykład takie, by do tego przepisu użyć szynki w miodowej glazurze...


'Who wants honey with eggs? She says you should make the ham as though you're going to eat it all the first time... I think she's living a lie.'


SKŁADNIKI
  • 4 jajka
  • 1/8 łyżeczki soli, pieprz do smaku
  • kilka kropli ostrego sosu (opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki gotowanej/pieczonej szynki, pokrojonej w kostkę
  • 1/2 szklanki cebuli, posiekanej
  • 1/4 szklanki papryki, posiekanej


JAK?

1. Rozbić jajka, dodać sól, pieprz, tabasco, wymieszać.
2. Rozgrzać patelnię, dodać masło. Gdy pieni się dodać szynkę, cebulę i paprykę. Przesmażyć, aż cebula się zeszkli.
3. Wlać jajka. Gdy brzegi się zetną, pobujać patelnią, aż jajko ze środka rozleje się na brzegi (można podważyć omlet łopatką, aby jajko wlało się pod spód).
4. Podawać z tostem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz