13 kwietnia 2014

OMLET Z 'THE BRICK'S HOUSE'


The Brick, bar należący w serialu do Hollinga Gustafa Vincoeura, istnieje naprawdę i ma się dobrze. W rzeczywistości mieści się w Roslyn w stanie Waszyngton i jest najstarszym barem w tym rejonie, działającym nieprzerwanie od 1889 roku.

Serwują tam burgery, sandwiche i steki, czyli to, co tygryski lubią najbardziej. W Przystanku obok charakterystycznych amerykańskich potraw zdarzały się innowacje spontanicznie (lub przypadkowo) wprowadzane przez hardego kucharza Dave'a i oczywiście nieposkromionego geniusza kuchni - Adama (prototyp Gordona Ramseya). Jednak tym razem mamy typowy 'breakfast special' - składany omlet z nadzieniem z pomidorów i grzybów.


'An omelette is like a package. It's a fluffy thing with a surprise in the middle.'


SKŁADNIKI

  • 3 jajka
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka kropel Tabasco (lub innego ostrego sosu - opcjonalnie)
  • 2 łyżki masła
  • 1/4 szklanki pokrojonych i lekko przesmażonych pieczarek (lub innych grzybów)
  • 1/2 szklanki posiekanych pomidorów
  • 2 plastry sera żółtego (w oryg. American cheese, czyli taki typu Hochland w plasterkach)


JAK?

1. W misce roztrzepujemy jajka, dodajemy sól, pieprz, Tabasco, mieszamy.
2. Na patelni rozpuszczamy masło. Gdy już się pieni wlewamy jajka. Gdy nieco się zetną chwytamy patelnię i manewrując nią w różne strony rozprowadzamy płynną cześć jajek (chodzi o to, żeby ze środka rozpłynęły się ku brzegom patelni - wówczas całość usmaży się równomiernie). Dodajemy grzyby i pomidory. Smażymy, aż omlet całkowicie się zetnie.
3. Układamy ser na omlecie, składamy go na pół i od razu podajemy. 



Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza