'Griddle Cakes' to pierwszy przepis z książki kucharskiej z przepisami wyjętymi z mojego ulubionego serialu - 'Przystanek Alaska'.
Trochę jest tak, że wychowałam się na tych historiach i będąc nastolatką marzyłam, że właśnie tak będzie wyglądać kiedyś moje życie: prosto, blisko natury, gdzie ludzie się ponad wszystko szanują, są honorowi, pełni pasji i ideałów, przyjaciele są do krwi, a miłość jest czysta, szczera i wieczna. W dodatku bosy pustelnik jest genialnym kucharzem, radiowiec po podstawówce oczytanym filozofem, sołtys kosmonautą, a najmądrzejszą osobą we wsi jest milcząca Indianka o uśmiechu Mona Lisy.
Teraz, pracując nad kolejnymi potrawami z mojej nowej książki, chcę się tam znów przenieść - do Cicely i do serca tej naiwnej kilkunastoletniej dziewczyny...
SKŁADNIKI
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 2 duże jajka
- 1/4 szkl. roztopionego masła
- 2.5 szkl. maślanki
1. Wymieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier.
2. W drugiej, dużej misce ubij jajka. Wciąż ubijając wlej masło i maślankę.
3. Połącz suche i mokre składniki mieszając drewnianą łyżką.
4. Rozgrzej na sucho patelnię.
5. Nakładaj ciasto łyżką stołową. Piecz, aż na powierzchni pojawią się bąbelki, a brzegi są ścięte. Obróć placuszki na drugą stronę i piecz aż zbrązowieją. Podawaj gorące z miodem, dżemem lub owocami.
P.S. When Chris Stevens told me this recipe for Griddle Cakes was basically his mother's and not 'his', I told him everybody's pancake recipe is their mother's. Later I decided that that was a cozy sentiment, but it wasn't really true.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz