09 marca 2014

KOTLECIKI Z TUŃCZYKA


Kolejna prosta potrawa. Tuńczyk z puszki w wydaniu obiadowym.


SKŁADNIKI
  • 2 PUSZKI TUŃCZYKA W KAWAŁKACH W SOSIE WŁASNYM
  • 2 JAJKA
  • CEBULA
  • OSTRA PAPRYCZKA
  • SUSZONE POMIDORY W OLEJU
  • NATKA PIETRUSZKI
  • PRZYPRAWA 'DO RYB I OWOCÓW I MORZA'
  • OLIWA DO SMAŻENIA


JAK?

1. Rybkę porządnie odsączamy, wrzucamy do miski, rozdrabniamy widelcem, przyprawiamy.
2. Dodajemy jedno rozbełtane jajko, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki, papryczkę chilli i kilka pomidorów (można też dodać kapkę zalewy z pomidorów). Mogłoby się wydawać, że te ostatnie nie są niezbędne, ale jednak dzięki nim kotlet nie będzie suchy. Wszystko dokładnie mieszamy.
3. Mocno ściskając lepimy małe, płaskie kotleciki. Drugie jajko rozbijamy w miseczce.
4. Rozgrzewamy oliwę, delikatnie maczamy kotlety w jajku i układamy na patelni. Po paru minutach ostrożnie przewracamy łopatką na drugą stronę. 

3 komentarze: