13 listopada 2011

MORSZCZUK W BIAŁYM WINIE


Nieskomplikowane, szybkie i tanie (o ile macie już pod ręką białe wino :) ) danie. Myślę, że z powodzeniem można je wykonać bez alkoholu, jakby ktoś potrzebował prostego przepisu na filety z morszczuka.

SKŁADNIKI

  • 0.5 kg FILETÓW Z MORSZCZUKA + TROCHĘ MĄKI DO OBTOCZENIA
  • 0.5 szklanki BIAŁEGO WYTRAWNEGO WINA
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 DUŻA CEBULA
  • PĘCZEK NATKI PIETRUSZKI
  • SÓL, PIEPRZ, OLIWA

JAK?

1. Obtoczone w mące filety smażę na rozgrzanej oliwie, skórą do patelni, aż nabierze złotej barwy.
2. Przewracam na drugą stronę, solę, pieprzę, polewam winem. Na to posiekane czosnek, cebula, natka pietruszki.
3. Po 5 minutach przełożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać przez kolejne 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Jeśli uznacie, że cebulka nie jest zbyt surowa możecie odpuście piekarnik.

Przepis pochodzi Susanna Tee 'Potrawy z ryb i owoców morza'. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz