Dość pracochłonne danie, przygotowanie zajmuje około godziny, ale naprawdę warto. Mimo, że przepis wymaga trochę postania nad garami jest w sumie bardzo prosty. Przeczytałam w swoich książkach z 5 różnych, by ostatecznie bazować na tym z opakowania lasagne. :) I przekonałam się do beszamelu, który całe życie wydawał mi się...e, zachowam to dla siebie :)
SKŁADNIKI
- LASAGNE
- 0.5 kg MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA (lub innego)
- 2 CEBULE
- KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU
- PUSZKA POMIDORÓW
- SZPINAK
- 15 dkg SERA ŻÓŁTEGO
- 6 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
- MIN. 4 ŁYŻKI MASŁA
- 1.5 SZKLANKI MLEKA
- OLIWA
- SÓL, PIEPRZ, PRZYPRAWA DO KURCZAKA
JAK?
Robię jednocześnie na 3 palnikach:
1. Patelnia: na oliwie podsmażyć 1 cebulę i czosnek, dodać osolone i opieprzone mięso, usmażyć. Dodać pomidory, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka (nie żałować), dusić.
2. Garnek nr 1: na oliwie podsmażyć 1 cebulę, dodać szpinak i czosnek, sól, pieprz, dusić.
3. Garnek nr 2: (sos beszamelowy) roztopić masło, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Powoli wlewać zimne mleko mocno mieszając lub ubijając mikserem aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, dosolić, dopieprzyć (nieźle dziś rzucam tym mięsem, naprawdę nieźle).
4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwy lasagne przekładając na zmianę mięsem i szpinakiem. Każdą warstwę ochlapać sosem. Na wierzch lasagne posmarowane sosem i posypane tarkowanym serem. Można ozdobić oliwkami.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w 190stopniach, ok. 30 minut.
Smacznego!
1. Patelnia: na oliwie podsmażyć 1 cebulę i czosnek, dodać osolone i opieprzone mięso, usmażyć. Dodać pomidory, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka (nie żałować), dusić.
2. Garnek nr 1: na oliwie podsmażyć 1 cebulę, dodać szpinak i czosnek, sól, pieprz, dusić.
3. Garnek nr 2: (sos beszamelowy) roztopić masło, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Powoli wlewać zimne mleko mocno mieszając lub ubijając mikserem aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, dosolić, dopieprzyć (nieźle dziś rzucam tym mięsem, naprawdę nieźle).
4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwy lasagne przekładając na zmianę mięsem i szpinakiem. Każdą warstwę ochlapać sosem. Na wierzch lasagne posmarowane sosem i posypane tarkowanym serem. Można ozdobić oliwkami.
5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w 190stopniach, ok. 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz