12 września 2011

LASAGNE ZE SZPINAKIEM I...MIĘSEM





Dość pracochłonne danie, przygotowanie zajmuje około godziny, ale naprawdę warto. Mimo, że przepis wymaga trochę postania nad garami jest w sumie bardzo prosty. Przeczytałam w swoich książkach z 5 różnych, by ostatecznie bazować na tym z opakowania lasagne. :) I przekonałam się do beszamelu, który całe życie wydawał mi się...e, zachowam to dla siebie :)

SKŁADNIKI

  • LASAGNE
  • 0.5 kg MIELONEGO MIĘSA Z INDYKA (lub innego)
  • 2 CEBULE
  • KILKA ZĄBKÓW CZOSNKU
  • PUSZKA POMIDORÓW
  • SZPINAK
  • 15 dkg SERA ŻÓŁTEGO
  • 6 ŁYŻEK MĄKI PSZENNEJ
  • MIN. 4 ŁYŻKI MASŁA
  • 1.5 SZKLANKI MLEKA
  • OLIWA
  • SÓL, PIEPRZ, PRZYPRAWA DO KURCZAKA

JAK?

Robię jednocześnie na 3 palnikach:

1. Patelnia: na oliwie podsmażyć 1 cebulę i czosnek, dodać osolone i opieprzone mięso, usmażyć. Dodać pomidory, sól, pieprz, przyprawę do kurczaka (nie żałować), dusić.

2. Garnek nr 1: na oliwie podsmażyć 1 cebulę, dodać szpinak i czosnek, sól, pieprz, dusić.

3. Garnek nr 2: (sos beszamelowy) roztopić masło, dodać mąkę, energicznie zamieszać. Powoli wlewać zimne mleko mocno mieszając lub ubijając mikserem aby nie powstały grudki. Zdjąć z ognia, dosolić, dopieprzyć (nieźle dziś rzucam tym mięsem, naprawdę nieźle).

4. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwy lasagne przekładając na zmianę mięsem i szpinakiem. Każdą warstwę ochlapać sosem. Na wierzch lasagne posmarowane sosem i posypane tarkowanym serem. Można ozdobić oliwkami.

5. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku, w 190stopniach, ok. 30 minut.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz