04 września 2008

WIELKANOCNY MAZUREK :)


Wesołych Świąt !!




SKŁADNIKI
na dwa średnie mazurki

  • 2,5 SZKLANKI MĄKI PSZENNEJ
  • 0,5 SZKLANKI MĄKI KUKURYDZIANEJ
  • 300g + 2 ŁYŻKI MASŁA ŚMIETANKOWEGO
  • 3 ŻÓŁTKA
  • 4 ŁYŻKI CUKRU
  • PUSZKA SŁODZONEGO MLEKA SKONDENSOWANEGO
  • 4 ŁYŻKI MIODU
  • 100g ORZECHÓW WŁOSKICH
  • POLEWA CZEKOLADOWA
  • BAKALIE I INNE JADALNE OZDOBY

JAK ? :)

1. Puszkę mleka wstawiam do garnka i zalewam wodą - gotuję na małym ogniu przez trzy godziny. Ważne, żeby puszka cały czas była całkowicie pod wodą (podobno w innym razie eksploduje :) ), także w miarę odparowywania należy tą wodę uzupełniać.
2. Masło siekam na mące, dodaję żółtka i cukier - zagniatam ciasto. Na początku sie rozsypuje, trzeba cierpliwie zagniatać.
3. Ciasto dzielę na dwie formy do pieczenia wyłożone papierem silikonowym.


4. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około 25 minut. Wyjmuję gdy spód jest złocisty i odstawiam w przewiewne miejsce do ostudzenia.

MAZUREK ORZECHOWY



Dwie łyżki masła rozpuszczam w rondelku, dodaję 4 łyżki miodu i gdy ten się rozpuści wrzucam posiekane orzechy włoskie. Masą smaruję ostudzone ciasto, wstawiam do lodówki na 20 minut, następnie robię kratkę z czekolady i dekoruję.

MAZUREK KAJMAKOWY



Po gotowaniu z mleka skondensowanego powstaje kajmak idealny. Smaruję nim ciasto i dekoruję jakimiś łakociami :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz