04 września 2008

SKÓRKA DO MAZURKA





1. Skórkę z pomarańczy zbierałam przez kilka dni przechowując ją w lodówce w szczelnie zamkniętej torebce foliowej. Potem przez 2 dni ją namaczałam zmieniając co kilka godzin wodę.
2. Wewnętrzną stronę skórki, tą białą, ścieram na drobnej tarce i wyrzucam.
3. Część właściwą - pomarańczową - zalewam świeżą wodą i czekam aż się zagotuje, wymieniam wodę i znów gotuję do wrzenia - i tak ze trzy razy przynajmniej.
4. Skórkę wyjmuję, kroję na paski i kostkę, wrzucam do wrzącego syropu: cukier+woda. Syrop nie może być za gęsty, bo skórka się skarmelizuje. I powinna swobodnie pływać w syropku. Jest gotowa gdy stanie się jakby lekko przezroczysta.

darmowy hosting obrazków darmowy hosting obrazków

5. Wtedy upycham ją do słoiczka i zalewam syropem z garnka. Dobra do wszelkich wypieków, również do herbaty i kawy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz