04 września 2008

RABARBAROTKA



Moje ulubione ciasto.

SKŁADNIKI
  • 1,5 kg RABARBARU
  • 500 g CUKRU
  • 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
  • 1,5 szkl MĄKI PSZENNEJ ZWYKŁEJ
  • 2 szkl MĄKI RAZOWEJ
  • MARGARYNA
  • 4 ŻÓŁTKA
  • ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
  • 200 ml ŚMIETANY
  • KILKA ŁYŻEK KAKAO
JAK?
1. Oczyszczony rabarbar kroję w kostkę, zasypuję w misce 400g cukru i zostawiam pod przykryciem na dobę.

darmowy hosting obrazkówdarmowy hosting obrazków
2. Następnego dnia odcedzam rabarbar i na powstałym soku gotuję budyń (nie dodając już cukru).
3. Ciepły budyń wlewam do rabarbaru i mieszam - i oto nadzienie.



4. Margarynę siekam z mąką, dodaję żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę - mieszam.


5. Zagniatam ciasto - ma być zwarte, ale nie lepkie.


6. Połową ciasta wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję je lekko mąką razową (może być bułka tarta) i na to wykładam rabarbar.


7. Pozostałą część ciasta rozwałkowuję do wymiarów formy i przykrywam nadzienie. 8. Nakłuwam widelcem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około godzinę.


9. Przed podaniem lukruję (pozostała część cukru zagotowana z kilkoma łyżkami wody i schłodzona) i posypuję kakao.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz