Moje ulubione ciasto.
SKŁADNIKI
- 1,5 kg RABARBARU
- 500 g CUKRU
- 2 BUDYNIE ŚMIETANKOWE
- 1,5 szkl MĄKI PSZENNEJ ZWYKŁEJ
- 2 szkl MĄKI RAZOWEJ
- MARGARYNA
- 4 ŻÓŁTKA
- ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
- 200 ml ŚMIETANY
- KILKA ŁYŻEK KAKAO
JAK?
1. Oczyszczony rabarbar kroję w kostkę, zasypuję w misce 400g cukru i zostawiam pod przykryciem na dobę.
2. Następnego dnia odcedzam rabarbar i na powstałym soku gotuję budyń (nie dodając już cukru).
3. Ciepły budyń wlewam do rabarbaru i mieszam - i oto nadzienie.
4. Margarynę siekam z mąką, dodaję żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę - mieszam.
5. Zagniatam ciasto - ma być zwarte, ale nie lepkie.
6. Połową ciasta wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję je lekko mąką razową (może być bułka tarta) i na to wykładam rabarbar.
7. Pozostałą część ciasta rozwałkowuję do wymiarów formy i przykrywam nadzienie. 8. Nakłuwam widelcem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około godzinę.
9. Przed podaniem lukruję (pozostała część cukru zagotowana z kilkoma łyżkami wody i schłodzona) i posypuję kakao.
2. Następnego dnia odcedzam rabarbar i na powstałym soku gotuję budyń (nie dodając już cukru).
3. Ciepły budyń wlewam do rabarbaru i mieszam - i oto nadzienie.
4. Margarynę siekam z mąką, dodaję żółtka, proszek do pieczenia i śmietanę - mieszam.
5. Zagniatam ciasto - ma być zwarte, ale nie lepkie.
6. Połową ciasta wylepiam dno formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję je lekko mąką razową (może być bułka tarta) i na to wykładam rabarbar.
7. Pozostałą część ciasta rozwałkowuję do wymiarów formy i przykrywam nadzienie. 8. Nakłuwam widelcem i wstawiam do rozgrzanego piekarnika na około godzinę.
9. Przed podaniem lukruję (pozostała część cukru zagotowana z kilkoma łyżkami wody i schłodzona) i posypuję kakao.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz