04 września 2008

PRZEPYSZNA TARTA CEBULOWA




SKŁADNIKI

  • 300g MĄKI PSZENNEJ
  • 50g MASŁA
  • 2 ŻÓŁTKA
  • ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
  • 2 CEBULE CZERWONE
  • 1 CEBULA BIAŁA
  • 3 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU, może być biały lub miód
  • 100ml CZERWONEGO WINA
  • 150g SERA FETA
  • ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • LIŚĆ LAUROWY
  • SÓL, PIEPRZ

JAK?

1. Mąkę ucieram z masłem i szczyptą soli, dodaję żółtka, łyżeczkę soku z cytryny i około 100ml raczej chłodnej wody, zagniatam ciasto, wylepiam nim formę do pieczenia tarty (ścianki też), wstawiam na pół godziny do lodówki, a stamtąd do rozgrzanego piekarnika. trzeba obciążyć ciasto, żeby nie wyrosło, na przykład talerzykiem zawiniętym w papier do pieczenia. Piecze się około 25 minut i w 3/4 pieczenia zdejmuję obciążenie aby dno tarty się dobrze wypiekło.
2. W czasie pieczenia spodu przygotowuję nadzienie: drobno pokrojone cebule podsmażam na oliwie, dodaję cukier i mieszam aż ten zacznie się karmelizować, wtedy dodaję gałkę muszkatołową, wino i na środek liść laurowy. Duszę na małym ogniu aż wino przegryzie się z cebulą, a reszta mniej więcej odparuje.
3. Wyjmuję liść laurowy, dodaję pieprz i odrobinę soli.
4. Upieczoną na złoto tartę wypełniam farszem, posypuję pokruszoną fetą i wstawiam jeszcze do piekarnika na 5 minut.

Całość nie zajmuje więcej niż pół godziny, a tarta jest boska. W oryginalnym przepisie, który wygrzebałam w sieci całość posypuje się rukolą oraz czarnymi oliwkami i polewa sosem składającym się z : 100ml oliwy extra virgin+ 50ml octu balsamicznego + sól + pieprz, co też sobie odpuściłam.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz