SKŁADNIKI
- 300g MĄKI PSZENNEJ
- 50g MASŁA
- 2 ŻÓŁTKA
- ŁYŻECZKA SOKU Z CYTRYNY
- 2 CEBULE CZERWONE
- 1 CEBULA BIAŁA
- 3 ŁYŻKI BRĄZOWEGO CUKRU, może być biały lub miód
- 100ml CZERWONEGO WINA
- 150g SERA FETA
- ŁYŻECZKA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- LIŚĆ LAUROWY
- SÓL, PIEPRZ
JAK?
1. Mąkę ucieram z masłem i szczyptą soli, dodaję żółtka, łyżeczkę soku z cytryny i około 100ml raczej chłodnej wody, zagniatam ciasto, wylepiam nim formę do pieczenia tarty (ścianki też), wstawiam na pół godziny do lodówki, a stamtąd do rozgrzanego piekarnika. trzeba obciążyć ciasto, żeby nie wyrosło, na przykład talerzykiem zawiniętym w papier do pieczenia. Piecze się około 25 minut i w 3/4 pieczenia zdejmuję obciążenie aby dno tarty się dobrze wypiekło.
2. W czasie pieczenia spodu przygotowuję nadzienie: drobno pokrojone cebule podsmażam na oliwie, dodaję cukier i mieszam aż ten zacznie się karmelizować, wtedy dodaję gałkę muszkatołową, wino i na środek liść laurowy. Duszę na małym ogniu aż wino przegryzie się z cebulą, a reszta mniej więcej odparuje.
3. Wyjmuję liść laurowy, dodaję pieprz i odrobinę soli.
4. Upieczoną na złoto tartę wypełniam farszem, posypuję pokruszoną fetą i wstawiam jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Całość nie zajmuje więcej niż pół godziny, a tarta jest boska. W oryginalnym przepisie, który wygrzebałam w sieci całość posypuje się rukolą oraz czarnymi oliwkami i polewa sosem składającym się z : 100ml oliwy extra virgin+ 50ml octu balsamicznego + sól + pieprz, co też sobie odpuściłam.
Smacznego!
2. W czasie pieczenia spodu przygotowuję nadzienie: drobno pokrojone cebule podsmażam na oliwie, dodaję cukier i mieszam aż ten zacznie się karmelizować, wtedy dodaję gałkę muszkatołową, wino i na środek liść laurowy. Duszę na małym ogniu aż wino przegryzie się z cebulą, a reszta mniej więcej odparuje.
3. Wyjmuję liść laurowy, dodaję pieprz i odrobinę soli.
4. Upieczoną na złoto tartę wypełniam farszem, posypuję pokruszoną fetą i wstawiam jeszcze do piekarnika na 5 minut.
Całość nie zajmuje więcej niż pół godziny, a tarta jest boska. W oryginalnym przepisie, który wygrzebałam w sieci całość posypuje się rukolą oraz czarnymi oliwkami i polewa sosem składającym się z : 100ml oliwy extra virgin+ 50ml octu balsamicznego + sól + pieprz, co też sobie odpuściłam.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz