04 września 2008

NIEZŁY PASZTET




SKŁADNIKI

  • DUŻY POR
  • DUŻY SELER
  • 1,5 SZKLANKI PESTEK Z DYNI
  • 4 ŁYŻKI SEZAMU
  • 2 ZWYKŁE BUŁKI lub podobna ilość innego pieczywa
  • SÓL, PIEPRZ - czarny, zielony lub ziołowy
  • OLIWA lub olej

JAK?

1. Wstawiam do gotowania seler. Pestki miksuję z sezamem i 3 łyżkami oliwy.


2. Kajzerki kroję i namaczam w przegotowanej wodzie.


3. Pokrojonego pora duszę pod przykryciem na patelni na odrobinie oliwy. Seler obieram, studzę i kroję na kawałki. Następnie oba warzywa miksuję z bułką.



4. Miks warzyw dodaję do miksu nasion i mieszam. Powinno mieć konsystencję kaszki manny, jak w przedszkolu.


5. Całość przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję resztą nasionek. Wstawiam do nagrzanego piekarnika na co najmniej pół godziny. Gładko się rozsmarowuje i uważam, że jest bardzo dobry.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz