04 września 2008

CHENNAH - SER INDYJSKI




SKŁADNIKI

  • LITR MLEKA 3,5%
  • MAŁY KUBEK JOGURTU NATURALNEGO
  • SOK Z POŁÓWKI CYTRYNY
  • DREWNIANE MIESZADŁO
  • NOWA I PRZEPŁUKANA GAZA/ POŃCZOCHA

JAK?

1. Mleko wstawiam do gotowania, gdy zacznie iść w górę odstawiam, dodaję jogurt i sok z cytryny, mieszam drewnianą łychą (powstaną duże grudy), odstawiam na kwadrans.
2. Następnie całość wlewam w pończochę, odciskam, odkładam do odcedzenia, wyjmuję.
3. Ser zawijam luźno w folię (aluminiową albo zwykłą), kładę pomiędzy dwie deski do krojenia, obciążam na noc książką. Rano serek jest gotowy.

To jest przepis podstawowy, można eksperymentować dodając przyprawy :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz