04 września 2008

GROCHOWE KOTLETY




SKŁADNIKI
na 10 małych kotletów

  • 250g ŁUSKANEGO GROCHU, połówki
  • ZIEMNIAK, nieduży
  • NATKA PIETRUSZKI/ KOPEREK
  • ŁYŻECZKA MASŁA
  • PRZYPRAWA DO ZIEMNIAKÓW
  • PIEPRZ, SÓL
  • PANIERKA: sezam lub bułka tarta

JAK?

1. Opłukany groch rozgotowuję w wodzie (wrzucam do zimnej), odcedzam, dodaję ugotowanego i rozgniecionego widelcem ziemniaka, mieszam.
2. Dodaję łyżeczkę masła, koperek i przyprawy, mieszam aż powstanie jednolita papka.
3. Formuję kotleciki (w przeciwieństwie do ziemniaczanych w ogóle nie lepią się do łap)


4. Obtaczam w sezamie i kładę na mocno rozgrzaną oliwę. Świetne z sosem taraskim!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz