04 września 2008

KOFTA W SOSIE POMIDOROWYM



SKŁADNIKI
na około 30 sztuk


  • 200g PRAŻONEJ KASZY GRYCZANEJ/ 2 torebki
  • 3 POMIDORY, z puszki lub obrane ze skórki
  • 5 CEBUL, małych
  • 4 ZĄBKI CZOSNKU
  • 1 cm KŁĄCZA IMBIRU
  • SZCZYPTA OSTREJ PAPRYKI
  • SZCZYPTA SŁODKIEJ PAPRYKI
  • 250ml PRZECIERU POMIDOROWEGO
  • NATKA PIETRUSZKI
  • 4 ŁYŻKI SEZAMU
  • 3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
  • SOS SOJOWY
  • KILKA ZIARENEK OWOCU JAŁOWCA
  • SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • KOLOROWY PIEPRZ, cały

JAK?

1. Kaszę gotuję z owocem jałowca przez 20 minut.
2. W między czasie podsmażam cebule, wyciśnięty czosnek i imbir - dodaję to do zagotowanej, odcedzonej i wsypanej do michy kaszy.
3. Do rondelka wlewam
pomidorowy przecier, wyciskam ząbek czosnku (albo i więcej... :] ) i zagotowuję, pod koniec dodaję trochę natki pietruszki.
4. Całą resztę składników dodaję do miski z kaszą (bułka tarta ostatnia), mieszam i lepię kulki wielkości orzecha włoskiego - w takiej formie można przechowywać je przez kilka dni w lodówce.
5. Wrzucam kilka na patelnię, smażę krótko na głębokim tłuszczu, wykładam na papierowy ręcznik, następnie na talerz i polewam sosem pomidorowym.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz