SKŁADNIKI
na około 30 sztuk
- 200g PRAŻONEJ KASZY GRYCZANEJ/ 2 torebki
- 3 POMIDORY, z puszki lub obrane ze skórki
- 5 CEBUL, małych
- 4 ZĄBKI CZOSNKU
- 1 cm KŁĄCZA IMBIRU
- SZCZYPTA OSTREJ PAPRYKI
- SZCZYPTA SŁODKIEJ PAPRYKI
- 250ml PRZECIERU POMIDOROWEGO
- NATKA PIETRUSZKI
- 4 ŁYŻKI SEZAMU
- 3 ŁYŻKI BUŁKI TARTEJ
- SOS SOJOWY
- KILKA ZIARENEK OWOCU JAŁOWCA
- SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- KOLOROWY PIEPRZ, cały
JAK?
1. Kaszę gotuję z owocem jałowca przez 20 minut.
2. W między czasie podsmażam cebule, wyciśnięty czosnek i imbir - dodaję to do zagotowanej, odcedzonej i wsypanej do michy kaszy.
3. Do rondelka wlewam pomidorowy przecier, wyciskam ząbek czosnku (albo i więcej... :] ) i zagotowuję, pod koniec dodaję trochę natki pietruszki.
4. Całą resztę składników dodaję do miski z kaszą (bułka tarta ostatnia), mieszam i lepię kulki wielkości orzecha włoskiego - w takiej formie można przechowywać je przez kilka dni w lodówce.
5. Wrzucam kilka na patelnię, smażę krótko na głębokim tłuszczu, wykładam na papierowy ręcznik, następnie na talerz i polewam sosem pomidorowym.
2. W między czasie podsmażam cebule, wyciśnięty czosnek i imbir - dodaję to do zagotowanej, odcedzonej i wsypanej do michy kaszy.
3. Do rondelka wlewam pomidorowy przecier, wyciskam ząbek czosnku (albo i więcej... :] ) i zagotowuję, pod koniec dodaję trochę natki pietruszki.
4. Całą resztę składników dodaję do miski z kaszą (bułka tarta ostatnia), mieszam i lepię kulki wielkości orzecha włoskiego - w takiej formie można przechowywać je przez kilka dni w lodówce.
5. Wrzucam kilka na patelnię, smażę krótko na głębokim tłuszczu, wykładam na papierowy ręcznik, następnie na talerz i polewam sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz