04 września 2008

GRILLU(i)JEMY













Dużo czosnku skroić, ale całe główki też zostawić - pyszne z grilla, mięciutki i delikatny miąższ można wyciskać na pieczywo i wszelkie potrawy albo zajadać solo :)


PIECZYWKO
- chleb z masłem i czosnkiem, chleb z pesto lub pastą z zielonych oliwek, gotowe bagietki do zapiekania przestępstwem nie są



SOSY
- oliwa, czosnek, ser żółty, świeżo mielony kolorowy pieprz



- miąższ pomidorów, czosnek, bazylia, sól, pieprz



SOKI
- domowe (pomidorowy, z jasnych, z ciemnych winogron)



ROLADKI BAKŁAŻANOWE
Bakłażana kroję na cienkie, około 3-milimetrowe, plastry, solę je, po 20 minutach opłukuję i:
- nacieram czosnkiem, klasyczną przyprawą do grilla, kładę żółty ser, świeżą paprykę, kapary, prażoną cebulkę, zawijam i spinam wykałaczką
- smaruję fetą zmieszaną z posiekaną czerwoną cebulą, czosnkiem i bazylią, do tego papryka, oliwki, zawijam, spinam i już.
Roladki z pewnością można piec na gołym ruszcie, ja zawijam je dodatkowo w naoliwioną folię aluminiową (błyszcząca strona do wewnątrz!)



POMIDORY NADZIEWANE
- pomidory (ze ściętą 'główką', z wydrążonym miąższem) solę i odwracam aby wypłynął z nich sok; następnie nadziewam farszem: feta+czerwona+cebula+czosnek+kapary+bazylia+pieprz. Piekę w otwartej łódeczce z folii aluminiowej



NADZIEWANA PAPRYKA
- feta, czosnek, pomidory, oliwki



- feta, kapary, rzodkiewka



MINI ROLADKI Z GRENADIERA
- wąskie paski filetu smaruję pastą z zielonych oliwek, oprószam świeżo mielonym kolorowym pieprzem, do tego trochę bazylii, kaparów, zawijam, spinam wykałaczką



Już tylko zastawić stół :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz