Dużo czosnku skroić, ale całe główki też zostawić - pyszne z grilla, mięciutki i delikatny miąższ można wyciskać na pieczywo i wszelkie potrawy albo zajadać solo :)
PIECZYWKO
- chleb z masłem i czosnkiem, chleb z pesto lub pastą z zielonych oliwek, gotowe bagietki do zapiekania przestępstwem nie są
SOSY
- oliwa, czosnek, ser żółty, świeżo mielony kolorowy pieprz
- chleb z masłem i czosnkiem, chleb z pesto lub pastą z zielonych oliwek, gotowe bagietki do zapiekania przestępstwem nie są
SOSY
- oliwa, czosnek, ser żółty, świeżo mielony kolorowy pieprz
- miąższ pomidorów, czosnek, bazylia, sól, pieprz
SOKI
- domowe (pomidorowy, z jasnych, z ciemnych winogron)
- domowe (pomidorowy, z jasnych, z ciemnych winogron)
ROLADKI BAKŁAŻANOWE
Bakłażana kroję na cienkie, około 3-milimetrowe, plastry, solę je, po 20 minutach opłukuję i:
- nacieram czosnkiem, klasyczną przyprawą do grilla, kładę żółty ser, świeżą paprykę, kapary, prażoną cebulkę, zawijam i spinam wykałaczką
- smaruję fetą zmieszaną z posiekaną czerwoną cebulą, czosnkiem i bazylią, do tego papryka, oliwki, zawijam, spinam i już.
Roladki z pewnością można piec na gołym ruszcie, ja zawijam je dodatkowo w naoliwioną folię aluminiową (błyszcząca strona do wewnątrz!)
Bakłażana kroję na cienkie, około 3-milimetrowe, plastry, solę je, po 20 minutach opłukuję i:
- nacieram czosnkiem, klasyczną przyprawą do grilla, kładę żółty ser, świeżą paprykę, kapary, prażoną cebulkę, zawijam i spinam wykałaczką
- smaruję fetą zmieszaną z posiekaną czerwoną cebulą, czosnkiem i bazylią, do tego papryka, oliwki, zawijam, spinam i już.
Roladki z pewnością można piec na gołym ruszcie, ja zawijam je dodatkowo w naoliwioną folię aluminiową (błyszcząca strona do wewnątrz!)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz