04 września 2008

KURKI. FRAJDA.


KURKI FRIED


Dowolną ilość oczyszczonych kurek wrzucam na krótko do głębokiego tłuszczu, a potem tylko pieprz i doprawiony makaron.

KURKI POD JAJECZNICĄ



10 oczyszczonych kurek wrzucam na rozgrzane masło, puszczą sok, który musi odparować. Następnie wbijam 2 jajka, solę i wilgotną, bo taką lubię, zsuwam na talerz, przykrywam górą szczypioru. Extra.

KURKI Z CEBULKĄ



Klasyczny farsz dobry do babeczek, naleśników, makaronu, ryby... Do posiekanej i ozłoconej cebulki dorzucam pokrojone kurki i duszę z 10 minut aż odparuje sok i git.

KURKI Z SEREM CAMEMBERT



Kurki, tak ze 2 szklanki, podsmażam z cebulką, w między czasie w kubku mieszam: czubatą łyżkę śmietany, pokrojony kawałeczek sera camembert, pół ząbku czosnku, pieprz. Gdy sok z kurek odparuje dokładam sos, mieszam i duszę z 3 minuty, w między czasie soląc.

KURKI W SOSIE PIEPRZOWYM



A właściwie pieprzniki w sosie pieprzowym. Kurki podsmażam na patelni, może być z cebulką, a gdy sok z kurek mniej więcej odparuje zalewam sosem zrobionym z łyżki śmietany, kawałeczka sera pleśniowego marmurkowego, soli, mini szczyptki pieprzu cayenne, dużej ilości pieprzu zielonego i czarnego. Najlepszy jest świeżo zmielony albo wrzucony do foliowej torebki i stłuczony młotkiem. Duszę te kurki pod sosem aż ten stanie się brunatny. Dobre z makaronem.

KURKI W SOSIE KOPERKOWYM



Kurki duszone na patelni zalewam sosem: śmietana, sól, dużo pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej i duuużo posiekanego koperku. Duszę 5 minut. Dobre z łososiem.


Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza