14 czerwca 2015

SELERYBA


Uwielbiam robienie jedzenia, które udaje inne jedzenie! Uwielbiam minę mojego męża gdy próbuje potrawy i zgadywanki 'co to jest, jak to zrobiłaś'! Tym razem, via blog Jadłonomia, seler, który wygląda i smakuje jak ryba :)

SKŁADNIKI

  • 1 kg selera (2 szt.)
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 6-7 arkuszy nori
  • przyprawy: 2 łyżki sosu sojowego, 4 liście laurowe, 2x ziele angielskie , 1 łyżeczka ziaren kolendry, sól, pieprz
  • do smażenia: mleko, mąka, olej

JAK?

1. Seler obrać i pokroić w 1cm plastry, gotować do miękkości (ok. 20 min) w bulionie z przyprawami i dwoma arkuszami norami.
2. Po przestudzeniu osolić i popieprzyć, zawinąć w pocięte w paski nori.
3. Panierować w mleku i mące, usmażyć na złoty kolor.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz