27 września 2014

SUSZONE POMIDORY W OLEJU


Bardzo proste i smaczniejsze niż sklepowe :) 
Smaczniejsze choćby ze względu na jakość użytego oleju. Z polskich pomidorów odmiany Lima (obecnie po 1.60zł/kg). Z jednego kg wychodzi jeden słoiczek 250ml.

SKŁADNIKI
  • podłużne pomidory (kg na słoiczek)
  • olej lub oliwa
  • czosnek (1-2 ząbki na słoik)
  • przyprawy (np. suszona bazylia, oregano, pieprz)


JAK?

1. Umyte pomidory kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy luźny miąższ. 
2. Układamy na blaszce do pieczenia miąższem do góry (ja robiłam po 3 blachy=5kg pomidorów na raz). Posypujemy przyprawami.
3. Suszymy w piekarniku przez 2-3 dni po ok. 5 godzin, w temperaturze 75-100 stopni. Co jakiś czas uchylamy na 5 minut drzwiczki piekarnika, aby odparować nadmiar wody. W międzyczasie wyparzamy słoiki i nakrętki.
4. Wkładamy pomidory do słoików (tak na 3/4 wysokości), dodajemy obrane i przekrojone ząbki czosnku. Zalewamy gorącym (zagotowanym) olejem po czubek (i tak pomidory wchłoną część oleju). 
5. Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Powinny się zawekować.




1 komentarz:

  1. Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...

    OdpowiedzUsuń