Bardzo proste i smaczniejsze niż sklepowe :)
SKŁADNIKI
- podłużne pomidory (kg na słoiczek)
- olej lub oliwa
- czosnek (1-2 ząbki na słoik)
- przyprawy (np. suszona bazylia, oregano, pieprz)
JAK?
1. Umyte pomidory kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydłubujemy luźny miąższ.
2. Układamy na blaszce do pieczenia miąższem do góry (ja robiłam po 3 blachy=5kg pomidorów na raz). Posypujemy przyprawami.
3. Suszymy w piekarniku przez 2-3 dni po ok. 5 godzin, w temperaturze 75-100 stopni. Co jakiś czas uchylamy na 5 minut drzwiczki piekarnika, aby odparować nadmiar wody. W międzyczasie wyparzamy słoiki i nakrętki.
4. Wkładamy pomidory do słoików (tak na 3/4 wysokości), dodajemy obrane i przekrojone ząbki czosnku. Zalewamy gorącym (zagotowanym) olejem po czubek (i tak pomidory wchłoną część oleju).
5. Słoiki mocno zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Powinny się zawekować.
Mniam! 5 minut temu skończyłam obiad a znowu zrobiłam się głodna...
OdpowiedzUsuń