02 marca 2014

TALARKI Z BOCZKIEM


Prosta przekąska na każdą okazję :)
Najczęściej używam cieniutkich plastrów surowego boczku (do kupienia np. w Lidlu). Równie dobre są nadzienia z posiekanej cebuli, pesto czy maku i twardego sera żółtego. Piekę na papierze do pieczenia.

SKŁADNIKI
  • CIASTO FRANCUSKIE (z lodówki)
  • PLASTRY SUROWEGO BOCZKU (cieniutkie)
  • PIEPRZ (mielony)

JAK?

1. Rozwijasz arkusz ciasta, układasz dłuższym bokiem do siebie. Kładziesz plastry boczku na cieście, pieprzysz, zwijasz ciasto ciasno w rulon. Rulon zawijasz w pergamin, w który było zapakowane na początku ciasto i chowasz na min. pół godziny do zamrażarki. 
2. Nagrzewasz piekarnik do 180 st. Po wyjęciu z zamrażarki rulon kroisz w cienkie talarki i układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
3. Pieczesz aż się przyrumienią (ok. 15 minut)















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz