04 września 2008

RYBA ALA DUDA :)



Przepis Pawła D. Dużo składników, trochę to przerażające, ale spokojnie. Poza tym potrawa jest przepyszna!
  • 4 filety z białej ryby
  • 125 g mąki
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka soli do ciasta
  • 125 ml wody gazowanej
  • 2 litry oleju do smażenia
  • czosnek w proszku
  • gałązka świeżej kolendry
  • 1 łyżka oleju
  • 1 posiekana czerwona cebula
  • 4 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 1 posiekana gałązka świeżej kolendry z korzeniem
  • 6 posiekanych długich papryczek chili bez pestek
  • 2 łyżki sosu hosin
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 95 g cukru trzcinowego
  • 1 szklanka wody
A. Konfitura z chili
1. Wlej łyżkę oleju do woka. Na zimny olej wrzuć cebulę i podsmażaj na dużym ogniu 3 min. cały czas mieszając.
2. Wrzuć czosnek, kolendrę oraz chili, wymieszaj. Gotuj przez minutę. Dodaj sos hosin i ponownie wymieszaj.
3. Dodaj sos rybny oraz połowę wody, ciągle mieszając.
4. Wrzuć do woka cukier trzcinowy, wlej resztę wody. Gotuj przez chwilę mieszając, następnie zmniejsz ogień.

B.
Ciasto do ryby
1. Do dużej misy wsyp mąkę i dodaj pokruszone na drobne kawałeczki drożdże.
2. Wymieszaj mąkę z drożdżami i powoli wlewaj wodę gazowaną cały czas mieszając trzepaczką aż zacznie się pienić. Dodaj odrobinę soli, wymieszaj.
3. Wrzuć sproszkowany czosnek, wymieszaj.
4. Sprawdź konsystencję ciasta zanurzając w nim łyżkę (jeśli część ciasta została na niej tzn., że konsystencja jest prawidłowa).

C.
Ryba
1. Kawałki ryby posyp z każdej strony pieprzem i solą.
2. Na głęboką patelnię wlej olej i mocno go rozgrzej.
3. Zanurzaj kawałki ryby w cieście, wyjmując je poczekaj aż nadmiar ciasta spłynie.
4. Wrzuć obtoczoną rybę na rozgrzany głęboki olej, smaż aż się zarumieni (ryba powinna być zarumieniona a nie brązowa).
5. Nałóż rybę na talerz, polej konfiturą i udekoruj posiekaną kolendrą.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz