SKŁADNIKI
na około 30 sztuk
na około 30 sztuk
- 150g WĘDZONEGO ŁOSOSIA
- duży PĘCZEK KOPERKU
- ok.2 SZKLANKI MĄKI
- 0,5 SZKLANKI LETNIEJ WODY
- JAJKO
- OLIWA (np. czosnkowa)
- NATKA PIETRUSZKI, może być suszona
- ZIELONY PIEPRZ
- SÓL
JAK?
1. Z mąki, wody, jajka, łyżki oliwy i szczypty soli zagniatam ciasto. Rozwałkowuję je partiami i dzielę na kwadraty/koła.
2. Łososia kroję na drobne kawałeczki, dodaję zmiażdżony zielony pieprz, łyżkę oliwy i posiekany koperek- mieszam.
3. Farsz nakładam na ciasto, lepię, lepię, lepię...
4. Pierożki gotuję ok. 5 minut od wypłynięcia pierogów, w osolonej wodzie. Na talerzu polewam oliwą i posypuję koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz