Rewelacyjny indyjski deser. Nie tylko kasza manna jeszcze nigdy tak dobrze nie smakowała, ale to jest coś, co kocha się już na zawsze. Naprawdę. Wersja z gruszkami. Można dodać bakalie.
SKŁADNIKI
- SZKLANKA KASZY MANNY
- 3/4 SZKLANKI BRĄZOWEGO CUKRU
- PÓŁ KOSTKI MASŁA
- PÓŁ LITRA WODY/MLEKA, a nawet może być trochę więcej
- 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
- 3 GRUSZKI
JAK?
1. W jednym garnku na małym ogniu roztapiam masło, wsypuję kaszę i stale mieszając drewnianą łychą prażę, aż do złotobrązowego koloru.
2. W drugim garnku z wody (mleka), cukru i soku z cytryny zagotowuję syrop, wrzucam pokrojone na kawałki gruszki (nie trzeba obierać) i gotuję na małym ogniu z 10 minut.
3. Gdy kasza zbrązowieje przelewam do niej syrop - powoli, bo się burzy - mieszam minutkę i już.
2. W drugim garnku z wody (mleka), cukru i soku z cytryny zagotowuję syrop, wrzucam pokrojone na kawałki gruszki (nie trzeba obierać) i gotuję na małym ogniu z 10 minut.
3. Gdy kasza zbrązowieje przelewam do niej syrop - powoli, bo się burzy - mieszam minutkę i już.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz