04 września 2008

GRZYBOWA PIKANTNA





SKŁADNIKI

  • 150g MAŚLAKÓW
  • 100g ZIELONEK/PODZIELONEK
  • MARCHEW
  • CEBULA
  • SELER, kawałeczek
  • 3 ZIEMNIAKI
  • PIEPRZ, czarny
  • PAPRYKA PEPPERONCINI, sproszkowana
  • BULION GRZYBOWY, 1 kostka

JAK?

  1. Do 2 litrów wrzącego bulionu wrzucam 2 pokrojone w słupki ziemniaki.
  2. Tarkuję na najdrobniejszej części: marchew, seler i ostatni ziemniak; kroję w kostkę cebulę - dorzucam.
  3. Teraz grzyby.
  4. Po 10 minutach sypię pieprz - 1 łyżeczka i paprykę - pół łyżeczki. Gotuję jeszcze 10 minut.



Zupę można zamrozić lub zawekować i cieszyć się na dłuższej przestrzeni czasowej. A w lodówce przetrwa parę dni :)

P.S. Nie wierzę w dodawanie do zupy śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz