04 września 2008

DHAL Z CZERWONEJ SOCZEWICY




SKŁADNIKI

  • 150g CZERWONEJ SOCZEWICY (3/4 szklanki)
  • 4 POMIDORY BEZ SKÓRKI, najlepiej z puszki
  • PÓŁ DUŻEJ CEBULI
  • 2 ZĄBKI CZOSNKU
  • ŁYŻECZKA MUSZTARDY, ostrej
  • ŁYŻECZKA KONCENTRATU POMIDOROWEGO
  • PÓŁ MARCHWI
  • 3 ZIEMNIAKI
  • KAWAŁECZEK SELERA, zwyczajnego lub łodyga naciowego
  • 3 ŁYŻKI FASOLI CZERWONEJ
  • BULION OLIWKOWY, 1 kostka
  • PIEPRZ CZARNY
  • PIEPRZ ZIELONY, koniecznie w ziarenkach
  • ŁYŻECZKA CURRY
  • PAPRYKA SŁODKA I OSTRA, sproszkowana
  • LISTEK LAUROWY
  • NATKA PIETRUSZKI

JAK?

  1. Soczewicę zalewam przegotowaną chłodną wodą na 40 minut. Po tym czasie jednocześnie w garnku i na patelni:
  2. Na patelni: podsmażam drobno pokrojoną cebulę, wyciśnięty czosnek, dodaję łyżeczkę musztardy, obie papryki, pomidory, koncentrat pomidorowy - duszę na minimalnym ogniu ok. 15 minut często mieszając.
  3. W garnku: do pół litra wrzącego bulionu dodaję odcedzoną soczewicę, po 15 minutach (patelnię odstawiam z ognia) dodaję ziemniaki pokrojone w nieduże kawałki i gotuję, co jakiś czas mieszając, jeszcze przez ok. 10 minut.
  4. W między czasie łyżkę zielonego pieprzu wkładam do foliowej torebki i na deseczce rozdrabniam pieprz tłuczkiem.
  5. Do soczewicy dodaję zawartość patelni, listek laurowy, pół marchwi drobno pokrojonej, starty kawałek selera, 2 łyżki czerwonej fasoli, pieprz czarny, zielony, łyżeczkę curry. Gotuję mieszając jeszcze przez 5 minut. Dhal powinien być gęsty. Gotowy posypuję natką pietruszki.

Dhal jest bardzo pożywny, sycący, rozgrzewający i PYSZNY! Smakuje sam, z pieczywem jak i z ciemnym ryżem i pewnie, jeśli ktoś lubi, z kaszą ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz