04 września 2008

CIASTO MARCHEWKOWE

SKŁADNIKI
na zwykłą tortownicę

  • kg MARCHWI
  • DUŻA GRUSZKA
  • 5 JAJEK
  • 0,5 kg MĄKI PSZENNEJ
  • 250g CUKRU
  • 0,7 SZKLANKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
  • łyżeczka SODY
  • łyżeczka PROSZKU DO PIECZENIA
  • 2 łyżeczki KAKAO
  • laska CYNAMONU
  • PESTKI Z DYNI I SŁONECZNIKA, łuskane
  • POLEWA CZEKOLADOWA

JAK?

1. Z białek i 2 łyżek cukru ubijam pianę, żółtka i resztę cukru ucieram w dużej misce.
2. Dodaję pianę do miski i dokładnie mieszam (przyda się duża łyżka)
3. Ciągle mieszając dodaję po trochu mąkę i olej....


...następnie łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao i starty cynamon.


4. Marchew i gruszkę zetrzeć jak najdrobniej (ja wrzucam je do sokowirówki i wiórki mieszam z połową otrzymanego soku) i dodać do ciasta.
5. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.

darmowy hosting obrazków

6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Ciasto piecze się około godziny, w średniej temperaturze. Przydaje się drewniany patyczek, wtykam go na moment w ciasto, jeśli po wyjęciu jest suchy to ciasto jest gotowe.
7. Na wierzchu ląduje polewa i prażone (na suchej patelni) pestki słonecznika i dyni (uwaga, pestki dyni strzelają na patelni jak popcorn!).



Na ciepło średnio mi smakowało, najlepsze jest jak sobie postoi.
Przypuszczam, że superpyszne będzie za kilka dni.... :>



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz