SKŁADNIKI
na zwykłą tortownicę
3. Ciągle mieszając dodaję po trochu mąkę i olej....
...następnie łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao i starty cynamon.
4. Marchew i gruszkę zetrzeć jak najdrobniej (ja wrzucam je do sokowirówki i wiórki mieszam z połową otrzymanego soku) i dodać do ciasta.
5. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
na zwykłą tortownicę
- kg MARCHWI
- DUŻA GRUSZKA
- 5 JAJEK
- 0,5 kg MĄKI PSZENNEJ
- 250g CUKRU
- 0,7 SZKLANKI OLEJU SŁONECZNIKOWEGO
- łyżeczka SODY
- łyżeczka PROSZKU DO PIECZENIA
- 2 łyżeczki KAKAO
- laska CYNAMONU
- PESTKI Z DYNI I SŁONECZNIKA, łuskane
- POLEWA CZEKOLADOWA
JAK?
1. Z białek i 2 łyżek cukru ubijam pianę, żółtka i resztę cukru ucieram w dużej misce.
2. Dodaję pianę do miski i dokładnie mieszam (przyda się duża łyżka)1. Z białek i 2 łyżek cukru ubijam pianę, żółtka i resztę cukru ucieram w dużej misce.
3. Ciągle mieszając dodaję po trochu mąkę i olej....
...następnie łyżeczkę sody, łyżeczkę proszku do pieczenia, 2 łyżeczki kakao i starty cynamon.
4. Marchew i gruszkę zetrzeć jak najdrobniej (ja wrzucam je do sokowirówki i wiórki mieszam z połową otrzymanego soku) i dodać do ciasta.
5. Ciasto wylewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą.
6. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika. Ciasto piecze się około godziny, w średniej temperaturze. Przydaje się drewniany patyczek, wtykam go na moment w ciasto, jeśli po wyjęciu jest suchy to ciasto jest gotowe.
7. Na wierzchu ląduje polewa i prażone (na suchej patelni) pestki słonecznika i dyni (uwaga, pestki dyni strzelają na patelni jak popcorn!).
7. Na wierzchu ląduje polewa i prażone (na suchej patelni) pestki słonecznika i dyni (uwaga, pestki dyni strzelają na patelni jak popcorn!).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz