SKŁADNIKI
- KG ZIEMNIAKÓW
- 2 DUŻE CEBULE - BIAŁA i CZERWONA
- 2 JAJKA
- ŁYŻKA MĄKI
- ŁYŻKA OLIWY, może być smakowa
- SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
- SZCZYPTA OSTREJ PAPRYKI
- ZĄBEK CZOSNKU
- SÓL, PIEPRZ
JAK?
1. Ziemniaki przepuszczam przez sokowirówkę (lenistwo. wystarczy zetrzeć na drobnej tarce), wszystko co się ostało, łącznie z krochmalem, mieszam.
2. Dodaję roztrzepane jajka, łyżkę mąki, czoch, pokrojoną drobno cebulę (można zeszklić na patelni), oliwę, przyprawy - pieprzu dużo i w różnych kolorach, mieszam.
3. Całość wlewam do natłuszczonego naczynia (można je oprószyć dodatkowo bułką tartą), piecze się co najmniej godzinę. Najpierw w maksymalnej temperaturze, po 30 minutach zmniejszam.
2. Dodaję roztrzepane jajka, łyżkę mąki, czoch, pokrojoną drobno cebulę (można zeszklić na patelni), oliwę, przyprawy - pieprzu dużo i w różnych kolorach, mieszam.
3. Całość wlewam do natłuszczonego naczynia (można je oprószyć dodatkowo bułką tartą), piecze się co najmniej godzinę. Najpierw w maksymalnej temperaturze, po 30 minutach zmniejszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz