04 września 2008

BABKA ZIEMNIACZANA




SKŁADNIKI

  • KG ZIEMNIAKÓW
  • 2 DUŻE CEBULE - BIAŁA i CZERWONA
  • 2 JAJKA
  • ŁYŻKA MĄKI
  • ŁYŻKA OLIWY, może być smakowa
  • SZCZYPTA GAŁKI MUSZKATOŁOWEJ
  • SZCZYPTA OSTREJ PAPRYKI
  • ZĄBEK CZOSNKU
  • SÓL, PIEPRZ

JAK?

1. Ziemniaki przepuszczam przez sokowirówkę (lenistwo. wystarczy zetrzeć na drobnej tarce), wszystko co się ostało, łącznie z krochmalem, mieszam.
2. Dodaję roztrzepane jajka, łyżkę mąki, czoch, pokrojoną drobno cebulę (można zeszklić na patelni), oliwę, przyprawy - pieprzu dużo i w różnych kolorach, mieszam.
3. Całość wlewam do natłuszczonego naczynia (można je oprószyć dodatkowo bułką tartą), piecze się co najmniej godzinę. Najpierw w maksymalnej temperaturze, po 30 minutach zmniejszam.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz