Agnieszka Maciąg, modelka i nie tylko, napisała książkę kucharską. I ja tej książce mówię: tak! Ciekawa, wielowymiarowa, bardzo starannie wydana. Jest ostatnio popyt na książki z przepisami osób z telewizji i te książki wcale nie są dobre, a ta jest wyjątkiem. Na szczęście jest to praca od początku do końca autorska, osobista, przemyślana. Wspomnienia w formie ulubionych przepisów i nie mniej ważnych w tej książce fotografii. Autorka wraz z Robertem Wolańskim nie fotografują wyłącznie potraw, zależy im raczej na oddaniu atmosfery chwil, w których Agnieszka kosztowała omawianych dań. Przepisy zresztą zawierają adnotacje na ten temat.
Sama treść przepisów jest ok, logicznie i praktycznie opisane, nie wymagające specjalnych sprzętów, składniki przeważnie do zdobycia, co najwyżej nieco kosztowne. Zabrakło mi bibliografii, książka jest muśnięta historią jedzenia, ale skąd autorka brała informacje? Nie ze wszystkim się też zgadzam. Myślę na przykład, że gotowanie ryżu czy parzenie herbaty w torebkach to jednak nie to samo co gotowanie potrawy z reklamówką. Zwłaszcza, że 'kraby' w 'Tajskiej sałatce z krabem' to 200g paluszków krabowych, które jak wiadomo z krabem mają wspólnego tyle co polo z disco polo.
Wszystko to jednak szczegóły, które nie zmieniają faktu, że książka jest świetna. Jedna z moich faworytek. Oprawa super. Przepisy super - 'Wychodzą' :) Czego chcieć więcej? W 100% polecam.
autor: Agnieszka Maciąg
tytuł: Smak życia czyli uroda zaczyna się w kuchni
wydanie: 2007, Kraków, wyd. Otwarte
spis treści:
tytuł: Smak życia czyli uroda zaczyna się w kuchni
wydanie: 2007, Kraków, wyd. Otwarte
spis treści:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz