27 czerwca 2015

KARMELIZOWANA MARCHEWKA



Przyjemny, aromatyczny dodatek do ryb, ale także do kaczki czy roślinnych kotletów. To nie będzie marchewkowa papka ze stołówki, ten smak Was zaskoczy!



SKŁADNIKI

  • 0.5 kg marchwi - pokrojonej w talarki
  • 1 szalotka - pokrojona w piórka
  • 1 łyżka kuminu - rozcieramy w moździerzu
  • 50g masła
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego
  • sól, pieprz, oliwa


JAK?

1. Cebulkę przesmażyć, dodać marchewkę, sól i pieprz do smaku. Zalać marchew wodą, do połowy.
2. Po chwili dodać masło, cukier i kminek, wymieszać.
3. Dusić (pod przykryciem) aż marchew będzie miękka, a płyn się zredukuje. Dodatkowo można podać ze świeżymi ziołami.




1 komentarz: