26 lutego 2014

CIASTO KOKOSOWE


Niezawodne ciasto z mojej ulubionej serii 'wszystkie składniki wymieszaj w misce'. Lepsze niż Bounty :)
Przepis pochodzi z książki 'Encyklopedia wypieków i pieczenia', wyd. Rea. Jest to przekład. W oryginale są to szwedzkie przepisy.

SKŁADNIKI
  • 150g MARGARYNY lub MASŁA
  • 3 JAJKA
  • 200ml CUKRU (daję o połowę mniej)
  • 200ml WIÓRKÓW KOKOSOWYCH (1 paczka)
  • 50g KANDYZOWANEJ SKÓRKI POMARAŃCZY (1 małe opakowanie)
  • 75ml MĄKI PSZENNEJ
  • 1 łyżeczka PROSZKU DO PIECZENIA
  • 50g GORZKIEJ CZEKOLADY


JAK?

1. Nasmaruj tłuszczem formę (kształt dowolny). Posyp dno i boki wiórkami.
2. Rozpuść tłuszcz i przestudź. W dużej misce ubij jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (ok.15min ubijania). Dodaj tłuszcz. Wymieszaj.
3. Dodaj: wiórki kokosowe, skórkę pomarańczową, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj.
4. Ciasto przełóż do formy do pieczenia. Piecz w temp. 175 st. przez ok. 50 minut.
5. Gdy przestygnie potarkuj na wierzch czekoladę.

Przechowywanie: W pudełku lub w foliowym worku 6-8 dni. W zamrażarce ok. 3 miesięcy.

Smacznego Tłustego Czwartku ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz