17 grudnia 2011

PRZYPRAWA KORZENNA


Przyprawę zrobiłam do pierników, ale pewnie nada się także do grzanego wina czy piwa :) Zaletą samodzielnie zrobionych mieszanek jest to, że w środku są składniki znanej jakości (świeże, całe, widzimy co mielimy) i tylko takie, których potrzebujemy - bez wypełniaczy (cukier!), które znajdziemy w gotowych 'Przyprawach do...'. Przyprawy można ubić w moździerzu (zostają wtedy większe kawałki, a ja lubię 'poczuć' w ciastku skórkę pomarańczy) lub po prostu zmiksować (na pył).

SKŁADNIKI

  • 2 łyżeczki GOŹDZIKÓW
  • 2 łyżeczki CYNAMONU
  • 1 płaska łyżeczka KARDAMONU
  • 1 płaska łyżeczka CZARNEGO PIEPRZU
  • skórka z 1 POMARAŃCZY
  • skórka z 1 CYTRYNY
  • pewnie nie zaszkodzi też odrobina anyżu, jednak ja z niego zrezygnowałam

JAK?

1. Skórkę z owoców zetrzeć na drobnej tarce, lekko odcisnąć w papierowym ręczniku, położyć na tymże ręczniku na kaloryferze na 1-2 h do wysuszenia (poza sezonem grzewczym na słońcu ;) )
2. Wszystkie składniki utrzeć w moździerzu lub zmiksować.

OK, to zabieram się za pierniczki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz