Rolada jest bardzo prosta w wykonaniu. Z 20 minut trzeba poświęcić na przygotowanie szpinakowego placka (w tym kwadrans pieczenia, kiedy to przygotujemy resztę składników), potem dołożyć tylko serek i łososia i tyle. Zachęcam, bo pyszna :)
SKŁADNIKI
- OPAKOWANIE ROZDROBNIONEGO SZPINAKU
- 100g WĘDZONEGO ŁOSOSIA
- 3 JAJKA
- 250g PÓŁTŁUSTEGO TWAROGU
- SOS CZOSNKOWY: 2 łyżki jogurtu+2 łyżki majonezu+czosnek,sól,pieprz,przyprawy takie jak ostra papryka, szczypteńka curry, bazylia, kto co lubi; dla leniwych może być kupny, ale dobry!
- CYTRYNA
- SÓL, PIEPRZ
JAK?
1. Rozmrożony szpinak podsmażam - w garnku - na maśle.
2. Do ostudzonego, żeby nie było jajecznicy, dodaję rozbełtane żółtka i sól.
3. Ubijam pianę z białek i dodaję ją do szpinaku, lekko mieszam.
2. Do ostudzonego, żeby nie było jajecznicy, dodaję rozbełtane żółtka i sól.
3. Ubijam pianę z białek i dodaję ją do szpinaku, lekko mieszam.
4. Prostokątną blachę wyściełam papierem do pieczenia i na to równomiernie wykładam szpinak, piekę ok. 15 minut w nagrzanym piekarniku. Trzeba pilnować czasu, żeby placek się nie przypalił. Jeśli ktoś nie ma prostokątnej formy to można próbować na standardowej blasze z piekarnika, piana z białek powinna zatrzymać placek w kupie :) Upieczony wykładam na deskę i studzę. Jeśli jest mokry to odciskam nadmiar wody przykładając papierowy ręcznik.
5. Ser dziobię widelcem, dodaję sos czosnkowy i staram się wyrobić masę, którą następnie wykładam na placek szpinakowy.
6. Na to pokrojony, popieprzony i skropiony cytrą łosoś.
7. Zawijam od szerszego brzegu, w miarę ściśle.
8. Jeszcze całość zawijam w folię i na kilka godzin (noc) do lodówki. Niecierpliwi mogą jeść od razu, tylko może się jeszcze lekko rozwalać.
9. Ta-dam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz