04 września 2008

MY NAME IS BAR. RABARBAR.





SKŁADNIKI
na 5 szklanek

  • 2 ŁODYGI RABARBARU
  • 300g TRUSKAWEK
  • 2 DUŻE CYTRYNY
  • 8 ŁYŻEK MIODU
  • PÓŁ LITRA WODY
  • LÓD

JAK?

1. Do garnka wrzucam: oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar, startą i zlaną wrzątkiem skórkę z cytryn (zostawiam sobie szczyptę), miód. Zalewam to wodą i mieszając doprowadzam do wrzenia. Następnie duszę 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
2. Dodaję połowę z umytych i pokrojonych truskawek, gotuję 2 minuty.
3. Gdy ostygnie przepuszczam przez sito, przecierając jakimś tłuczkiem, żeby wycisnąć cały sok.
4. Dodaję resztę truskawek, wyciśnięty sok z cytryn i wstawiam na co najmniej kilka godzin do lodówki.
5. Orzeźwia z lodem i skórką cytryny na wierzchu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz