SKŁADNIKI
na 5 szklanek
- 2 ŁODYGI RABARBARU
- 300g TRUSKAWEK
- 2 DUŻE CYTRYNY
- 8 ŁYŻEK MIODU
- PÓŁ LITRA WODY
- LÓD
JAK?
1. Do garnka wrzucam: oczyszczony i pokrojony w kostkę rabarbar, startą i zlaną wrzątkiem skórkę z cytryn (zostawiam sobie szczyptę), miód. Zalewam to wodą i mieszając doprowadzam do wrzenia. Następnie duszę 10 minut pod przykryciem, na małym ogniu.
2. Dodaję połowę z umytych i pokrojonych truskawek, gotuję 2 minuty.
3. Gdy ostygnie przepuszczam przez sito, przecierając jakimś tłuczkiem, żeby wycisnąć cały sok.
4. Dodaję resztę truskawek, wyciśnięty sok z cytryn i wstawiam na co najmniej kilka godzin do lodówki.
5. Orzeźwia z lodem i skórką cytryny na wierzchu :)
2. Dodaję połowę z umytych i pokrojonych truskawek, gotuję 2 minuty.
3. Gdy ostygnie przepuszczam przez sito, przecierając jakimś tłuczkiem, żeby wycisnąć cały sok.
4. Dodaję resztę truskawek, wyciśnięty sok z cytryn i wstawiam na co najmniej kilka godzin do lodówki.
5. Orzeźwia z lodem i skórką cytryny na wierzchu :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz