04 września 2008

LODY



SKŁADNIKI
  • PÓŁ KG - KG OWOCÓW
  • 150g CUKRU PUDRU
  • 200g ŚMIETANY WYSOKOPROCENTOWEJ
JAK?

truskawkowe
1. Umyte truskawki zasypuję w misce cukrem.
2. Rozgniatam je moździerzem i mieszam z cukrem. Dodaję śmietanę.
3. Mieszam wszystko, przelewam do płaskiego pudełka, przykrywam folią aluminiową i wstawiam do zamrażalnika.
cytrusowe
1. Z owoców ścieram skórkę, przelewam ją wrzątkiem, wrzucam do miski, wyciskam do tego sok, zasypuję cukrem.
2. Dodaję śmietanę i powoli mieszam.
3. Następnie wszystko miksuję, wlewam do płaskiego pojemnika, przykrywam, wstawiam do zamrażalnika.

Lody są gotowe po kilku godzinach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz