04 września 2008

KORDIAŁ IMBIROWO-MORELOWY




SKŁADNIKI
na kufel

  • 100 g SUSZONYCH MORELI
  • 0,5 l PIWA GINGERS
  • IMBIR - kawałeczek świeżego lub pół łyżeczki mielonego
  • CYNAMON - pół łyżeczki
  • ZIELE ANGIELSKIE - rozgniecione 2 ziarnka
  • GAŁKA MUSZKATOŁOWA - pół łyżeczki
  • GOŹDZIKI - parę
  • CYTRYNA - ćwiartka

JAK?

Morele drobno kroję, zalewam w garnku wodą tak aby je przykryła, dosypuję przyprawy i gotuję na małym ogniu aż woda prawie odparuje i masa się zagęści, wtedy dolewam piwko, dorzucam goździki i gotuję mieszając przez 5 minut (napój nie może wrzeć). Przelany doprawiam sokiem z cytryny. Super na wieczory, rozgrzewa i miło się robi :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz