krewetki w maśle czosnkowym
SKŁADNIKI
- KREWETKI
- CYTRYNA
- KŁĄCZE IMBIRU
- CZOSNEK
- MASŁO
JAK OBRAĆ KREWETKI?
• Pancerz rozłamujesz po stronie brzucha, zaczynając od 'głowy' rękami; kiedy dojdziesz do ogona, pociągasz za płetwę zdecydowanym gestem i pancerz jest ściągnięty.
• Teraz potrzebny jest, mały, ostry - bardzo ostry - i najlepiej
szpiczasty nóż, bo musisz usunąć jelito. Krewetkę trzymasz tak, aby
grzbiet był Lekko naprężony (podobnie do litery c), nacinasz jednym
cięciem - nie za głęboko - środek grzbietu od głowy do ogona; szpicem noża wyciągasz jelito i wyciągasz tępą stroną noża tą czarną 'nić', czyli jelito. Potem krewetki dokładnie opłukujesz i osuszasz.
• Pancerz rozłamujesz po stronie brzucha, zaczynając od 'głowy' rękami; kiedy dojdziesz do ogona, pociągasz za płetwę zdecydowanym gestem i pancerz jest ściągnięty.
• Teraz potrzebny jest, mały, ostry - bardzo ostry - i najlepiej
szpiczasty nóż, bo musisz usunąć jelito. Krewetkę trzymasz tak, aby
grzbiet był Lekko naprężony (podobnie do litery c), nacinasz jednym
cięciem - nie za głęboko - środek grzbietu od głowy do ogona; szpicem noża wyciągasz jelito i wyciągasz tępą stroną noża tą czarną 'nić', czyli jelito. Potem krewetki dokładnie opłukujesz i osuszasz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz