04 września 2008

HARIRA




SKŁADNIKI

  • PUSZKA CIECIORKI
  • PUSZKA POMIDORÓW
  • 100g CZERWONEJ SOCZEWICY
  • CEBULA
  • KAWAŁEK SELERA
  • MAKARON DO ZUPY
  • NATKA PIETRUSZKI
  • OLIWA
  • CHILI
  • KMINEK
  • SZAFRAN
  • KOLENDRA
  • CZOSNEK
  • SÓL, PIEPRZ

JAK?

Do garnka z wodą na zupę (im mniej wody tym gęstsza zupa) wrzucam wszystkie składniki (warzywa są pokrojone). Gdy wszystko jest miękkie miksuję, a potem dodaję przyprawy i makaron i gotuję aż makaron będzie miękki.

Harira to typowa potrawa marokańska. Ponieważ jest bardzo pożywna stanowi nieodłączny składnik diety postnej. Oryginalnie podawana jest ze słodzonymi figami, daktylami czy orzechami.

Tymczasem w Marrakeszu...




















Ja i moja przyjaciółka Karolina na placu Djemaa El Fna:











Ten sam plac wieczorem. To było duże zaskoczenie! Tysiące ludzi! A w dzień było tak spokojnie...




Widok z naszego pokoju (mieszkałyśmy w zwykłej kamienicy, w prawdziwym labiryncie uliczek, super przeżycie) :


Pocztówka, którą wysłałyśmy (jak zawsze) do Tunelu, naszej ukochanej knajpy:







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz