04 września 2008

HALAWA Z TRUSKAWKAMI




SKŁADNIKI

  • SZKLANKA KASZY MANNY
  • PÓŁ KOSTKI MASŁA
  • PÓŁ SZKLANKI BRĄZOWEGO CUKRU
  • PÓŁ LITRA MLEKA/ WODY
  • 2 ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY
  • TRUSKAWKI/ POZIOMKI

JAK?

1. Gotowanie na dwa garnki na małym ogniu. W jednym roztapiam masło, gdy jest już płynne wsypuję kaszę. Mieszam drewnianą łyżką, po paru minutach kasza zacznie ciemnieć - należy intensywnie mieszać, żeby uprażyła się równomiernie. Jest gotowa gdy jest złotobrązowa.
2. W drugim garnku zagotowuję wodę (mleko) z cukrem i sokiem z cytryny, dodaję oczyszczone i pokrojone owoce. Wlewam to do kaszy (wlewam powoli, mieszam szybko) i halawa jest gotowa. Po wystygnięciu nieco gęstnieje.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz