18 grudnia 2011

PIERNICZKI 'ZWYKŁE'


'Zwykłe', bo bez lukru (takie lubimy najbardziej) i dla zapominalskich (można je na szybko zrobić tuż przed Świętami, niestety są trochę uzależniające, ta partia Świąt na pewno nie doczeka). Przepis od anula_wn z forum Ogrodowisko.pl :) Anula podaje 4dkg margaryny, ja dałam więcej, bo ciasto się nie lepiło.

SKŁADNIKI

  • 0.5 kg MĄKI PSZENNEJ, przesianej
  • 1 łyżeczka SODY
  • 0.5 szkl. MIODU PŁYNNEGO
  • 0.5 szkl. CUKRU PUDRU
  • 0.5 kostki MARGARYNY/MASŁA (wymieszałam pół na pół)
  • 1 JAJKO
  • 3 łyżeczki PRZYPRAWY KORZENNEJ

JAK?

1. Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto aż będzie jednolite. Rozwałkować (oprószyć blat mąką) i wykrawać ciastka.

2. Piec ok. 10 minut w nagrzanym do 200st. piekarniku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz