'Zwykłe', bo bez lukru (takie lubimy najbardziej) i dla zapominalskich (można je na szybko zrobić tuż przed Świętami, niestety są trochę uzależniające, ta partia Świąt na pewno nie doczeka). Przepis od anula_wn z forum Ogrodowisko.pl :) Anula podaje 4dkg margaryny, ja dałam więcej, bo ciasto się nie lepiło.
SKŁADNIKI
- 0.5 kg MĄKI PSZENNEJ, przesianej
- 1 łyżeczka SODY
- 0.5 szkl. MIODU PŁYNNEGO
- 0.5 szkl. CUKRU PUDRU
- 0.5 kostki MARGARYNY/MASŁA (wymieszałam pół na pół)
- 1 JAJKO
- 3 łyżeczki PRZYPRAWY KORZENNEJ
JAK?
1. Wszystkie składniki wymieszać. Zagnieść ciasto aż będzie jednolite. Rozwałkować (oprószyć blat mąką) i wykrawać ciastka.
2. Piec ok. 10 minut w nagrzanym do 200st. piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz