Od dawna chciałam zrobić jakąś rybną zupę. Trochę zniechęcały mnie legendy o wielogodzinnym gotowaniu. Wreszcie dostałam łatwy przepis prosto z Hiszpanii, od mojej kochanej Domci :)
Jeśli chodzi o owoce morza to autor przepisu proponuje paczkę małych krewetek i 2 paczki małży (najlepiej z muszlami). Ja zamieniłam to na paczkę (250g) małych krewetek, paczkę (250g) owoców morza i paczkę (400g) mieszanki na zupę z owoców morza z Biedronki (w środku kilka gatunków ryb, małże, duże krewetki...).
SKŁADNIKI
- OWOCE MORZA
- ZIELONA PAPRYKA
- CEBULA
- POMIDORY W PUSZCE
- ŚMIETANA
- NATKA PIETRUSZKI
- SÓL, PIEPRZ, CUKIER
- PRZYPRAWA DO RYB
JAK?
1. W 2 litrach osolonej wody zagotuj owoce morza.
2. W międzyczasie podsmaż pokrojone drobno cebulę i zieloną paprykę. Dodaj pokrojone pomidory. Posłodź odrobinę.
3. Wrzuć warzywa do wywaru z owoców morza. Dopraw do smaku. Gotuj ok. 20 minut.
4. Przed podaniem dodaj odrobinę śmietany i natkę pietruszki.
Zupę można także podać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz