Podczas gdy Inni wrzucają na swoje blogi wyszukane, nieznane czy pracochłonne potrawy (i chwała im za to) zastanawiam się czy pokazywanie bardzo prostych potraw ma sens. Czy robienie bloga o jedzeniu, które dosłownie każdy może wykonać czemuś służy? Z drugiej strony czy w końcu chodzi mi o przepisy? Nie. Właściwie chodzi mi o to, że najlepsza jest świeża skórka chleba z prawdziwym masełkiem, pomidory z własnego krzaczka, uprawianego choćby na balkonie, o to, że najprostszy domowy obiad w czasach, gdy pracujemy jak szaleni, jest już błogosławieństwem :) I dziś przykład takiego banalnego, ale smacznego, obiadku:
SKŁADNIKI
- MIELONE MIĘSO Z INDYKA
- PIKANTNE PRZYPRAWY
- SÓL, PIEPRZ
- CEBULA
- 1 JAJKO NA O.5kg MIĘSA
- NATKA PIETRUSZKI
- SOS*
JAK?
1. Mięso ugniatamy z przyprawami, posiekaną drobno cebulą i rozmieszanymi jajkami. Formujemy kulki.
2. Układamy w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem* - Może to być właściwie dowolny sos ze słoika lub własny: prosty sos pomidorowy, który zrobimy miksując pomidory z puszki, przyprawy (np.chilli, curry, coś zielonego), czosnek. Można też dodać kapary czy marynowany zielony pieprz.
3. Pieczemy godzinę (ja piekę na termoobiegu w 200 st.). Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.
2. Układamy w lekko naoliwionym naczyniu żaroodpornym i zalewamy sosem* - Może to być właściwie dowolny sos ze słoika lub własny: prosty sos pomidorowy, który zrobimy miksując pomidory z puszki, przyprawy (np.chilli, curry, coś zielonego), czosnek. Można też dodać kapary czy marynowany zielony pieprz.
3. Pieczemy godzinę (ja piekę na termoobiegu w 200 st.). Przed podaniem posypujemy posiekaną pietruszką.
Przepisy na proste potrawy często są najtrudniejsze, bo większość z nas gotuje po prostu tradycyjnie i nie myśli, że tak niewiele trzeba do zrobienia czegoś pysznego. Myślę, że właśnie takie proste dania są najlepsze, bo może je przygotować każdy, zwłaszcza, gdy jest niewiele czasu. Bardzo fajny pomysł na danie - uwielbiam takie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń