Odkąd spróbowałam batoników Fig Bar zakochałam się w nich i zaczęłam szukać przepisu, który pomógłby mi odtworzyć ten smak. Jeszcze się nie udało, ale po drodze znalazłam coś równie ciekawego.
Ten deser zawiera w sobie tyle dobrego, że jest niemal zdrowy :)
SKŁADNIKI
- szklanka zmielonych płatków owsianych
- szklanka mąki pszennej razowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 łyżek półmiękkiego oleju kokosowego
- 2 łyżki miodu/ cukru trzcinowego
- 1 jajko
- dżem (np. figowy, malinowy, śliwkowy)
JAK?
- W dużej misce zmieszać suche składniki, dodać pozostałe, zagnieść. Być może będziecie potrzebowali nieco więcej oleju kokosowego.
- Ciasto podzielić na pół, wyłożyć na blaszce, przełożyć dżemem. Wierzchnią warstwę ciasta należy ulepić lub po prostu pokruszyć i docisnąć.
- Piec ok. 25 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu pokroić w kwadraciki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz